Гараа сайтар савандаж угаах, халдваргүйжүүлэгч хэрэглэх;
Ханиах, найтаах үедээ ам хамраа таглах, амны алчуур хэрэглэх;
Мах, өндөгийг гүйцэд болгож идэх;
Амьсгалын замын өвчний шинж тэмдэг илэрсэн хүнтэй ойр байхаас зайлсхийх;
Мал, тэжээвэр болон зэрлэг амьтантай хүрэлцэхгүй байх;
Шүүрхий мах, махан бүтээгдэхүүн идэхгүй байх;
Түүхий ус уухгүй байх;
Далайн гаралтай хүнсний бүтээгдэхүүнийг сайтар буцалгаж хэрэглэх;
Арьс, салстаа гэмтээхгүй байх;
Мал, амьтны зах, аж ахуйгаар орохгүй байх;
Халдварын эрсдэлтэй бүс нутагт аль болох зорчихгүй, зочин урихгүй байх;
Хүн ихээр цугларсан газарт аль болох очихгүй байх;
Зэрлэг амьтдын мах, эд эрхтэнг хүнсэнд хэрэглэхгүй байх;
Нус, цэрээ ил задгай хаяхгүй байх.